Karácsonyi kirakodás kontra kultúra

2010.12.02. 10:12 Váci Révész

Aki a Szent István téren jár, hamar észreveszi, hogy felépült a Karácsonyi Vásárnak nevezett valami a Kultúra Magyar Városában. Erről olvashat: itt, itt és itt.

A frissen megválasztott testület az árajánlatok alapján meghozta a döntését, hogy márpedig karácsonyi vásár legyen és igen sokat kaszálhat belőle a város mégpedig 1.300.000 HUF-ot.

Két árajánlat érkezett Csámpai Lajostól és a Kanyó Kft-től, a főmérnök Szikora Miklós nem tudta összehasonlítani a két ajánlatot, mert Kanyó bérbe adná csak a faházakat, Csámpai pedig leszervezi az egész vásárt, sátrastól, árustól. Magyarul az Önkormányzatnak nincs vele dolga, a közalkalmazottnak nem kell vele foglalkoznia. Pénz be, a Kultúra Magyar  Városa meg kinézhet úgy mint egy putrisor.

A kivitelezésnél természetesen ezt a legjobb ajánlatot fogadták el. A minőségre csak Csereklye Károly (Fidesz) figyelmeztetett, hogy valódi takaró fólia legyen, ne pedig nejlon borítás. Sajnálom, hogy ez volt a legfontosabb kritika. Kiss Zsolt (MSZP) is csak a pénz beszedésén aggódott, de hát válság van, kell a pénz!

Magyarországon nincs történelmi hagyománya a karácsonyi vásároknak, német területről szivárgott be hozzánk is. Nyugatra kiránduló honfitársaink irigykedve jegyezték meg, hogy milyen klassz és milyen hangulatos a bécsi karácsonyi vásár. Igen, mert ott kb 300 éves hagyományra tekint vissza. Kialakult egy miliő, egy kulturális színvonal. Aki járt már ilyen nagy karácsonyi vásáron az tudja, hogy miről van szó. Látványossággá, idegenforgalmi attrakcióvá nőtte ki magát. Sok város szervez ilyen vásárokat, de igazán szép és tartalmas a nagyvárosi, mert ott a kereskedőknek is megéri. A sok ember = sok bevétel, sokféle portéka kínálata megteremti a keresletet. A hangulat, a tömeg, az ismerősökkel való találkozás élménnyé teszi az egészet.

Nálunk Vácon is kell ilyet tartani, de egy biztos, vásárt nagyban érdemes szervezni, pl.: a VVVigalomkor már elég szép és kulturált piacot lehet látni. A mostani Szent István téri karácsonyi vásár egy szar! Igen így kimondva! Hibába lehet töki pompost és akciós könyveket, vagy meleg zoknit kapni, akkor is szar marad. A vásárnak az a lényege, hogy kilátogasson oda az ember, zoknit vehetek a Tescóban is kellemes környezetben, miért épp a hóesésben lenne jobb?

Ja kérem, a kultúrára áldozni kell! Azt szervezni kell! Az nem csak kiadni egy vállalkozónak, akinek az az érdeke, hogy a végén ő is pluszban zárjon. Miért nem használjuk ki a Főteret? Miért csak egy Borjurta árválkodik ott a téren? Hol vannak ilyenkor a kulturális és idegenforgalmi egyesületek? A bíróság honlapján rá lehet keresni hány kultúrával, idegenforgalommal, foglalkozó egyesület, alapítvány van Vácon! Szövetség Vácért Alapítvány, Vác Városért Alapítvány, Vácért Lokálpatrióta Egyesület, Váci Múzeum Egyesület, Váci Dunakanyar Regionális Turisztikai Egyesület, Vendégvárók Váci Egyesülete, ...

Miért nem kéri fel az Önkormányzat ezeket a szervezeteket az összefogásra, és egy magas szintű kulturált karácsonyi vásár megszervezésére?

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vacirevesz.blog.hu/api/trackback/id/tr742487844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bencehun 2010.12.05. 15:29:41

Így van az az ,,adventi vásár'' egy xar!
Sokkal jobb volt,a főtéren,a hangulatos faházak között sétálgathattunk. Nem tudom,miért nem csinálnak a főtérre,mint jobb helyeken...

bencehun 2010.12.05. 15:42:54

Normális vásárt a főtérre!
süti beállítások módosítása