Utánajártunk- Listavezető-e a Boronkay?

2010.12.20. 10:06 Váci Révész

December 13-án jelent meg egy rövid kis hír a vac.hu-n, amit a  Magyar Nemzet összefoglalójából írt a ESTV.

Közélet [2010. december 13., hétfő]
Listavezető a Boronkay
 

Az adott intézmény diákjainak eredményei alapján rangsorolta a hazánkban működő középfokú iskolákat a Köznevelés című szakmai havilap.
Az intézmények oktatási struktúrájának alapján különböző kategóriákban összesen 157 iskolát értékeltek. Közülük három váci található: Az I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola, a Piarista Gimnázium és a Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium. Utóbbi eredménye egyedülálló: eredményességi mutatói alapján ez az oktatási intézmény áll a szakközépiskolák kategóriájában az országos lista élén.

 

Mivel a cikkben szó van másik két középiskoláról is, kíváncsian kutattam fel az adott Köznevelés című szakmai HETIlapot. (A Köznevelés az ország egyetlen oktatási hetilapja.)  Nem havilap.

Örültem volna ha az ES utána jár, hogy mi újság a többi középiskolánkkal. Ha már cikket ír egy váci középiskola sikeréről, akkor miért nem írja meg a másik két középiskola eredményét is? Szégyellni kellene? NEM:

"A táblázatban csak a legkiválóbb eredményeket elért iskolák szerepelnek összesen 157 iskola, ez a magyar középiskolák 15%-a."

Tehát a Piaristák és a Közgáz is igen kimagasló, ha már benne van az felső 15%-ban. Legyünk büszkék arra, hogy 3 középiskolánk is bekerült az elsők közé. Ilyen számban csak Budapestről és a megyeszékhelyekről kerültek be iskolák.

A mutatók: a felvételi vizsgákon résztvevők érettségi átlagpontszámai, a nyelvvizsga arányok és az OKTV-n elért eredmények pontjai. Mindez 2005-2009-es együttes átlag.

Az eredmények:

Iskola neveKözépszintű érettségiNyelvvizsga arányOKTV pontszám
Boronkay György Középiskola* 77,6 39,13 134,4
I. Géza Király Szakközépiskola 70,4 37,66 -
Piarista Gimnázium** 71,4 52,19 16,1

* Hivatalos neve: Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium 
** Piarista Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Sajnos a cikk a Köznevelésben elég trehány, nem akarom minősíteni az egészet. pl: Gödöllői középiskola mellett Fejér megye szerepel, fertődi középiskola átkerült Szabolcsba, tiszaújvárosi iskola Békésbe költözött, egyik sárvári iskolát pedig Szolnok megye kapta. Szóval a cikk írója Neuwirth Gábor oktatáskutató földrajzból nem áll a helyzet magaslatán.

Az újság külön választja a szakközépiskolákat és a vegyes iskolákat. A piaristák a vegyesbe tartoznak, a Boronkay, meg a tisztán szakközepesbe. Miért is érdekes ez?

"Külön vesszük figyelembe a gimnáziumokat, a szakközépiskolákat és a mindkét iskolatípusú osztályokat tanító vegyes középiskolákat, mert a gimnáziumok fő feladata a továbbtanulásra való felkészítés, a szakközépiskolák ezzel egyenértékű feladata a egy szakmára való felkészítés."

Ha a Boronkay a vegyes iskolatípusú listán lenne, mert tulajdonképpen az, már nem lenne az országos lista élén. Vegyes iskoláknál már bőven a középmezőnyben van. 

A hiba ott kezdődött, hogy a Köznevelés rossz helyre sorolta a Boronkayt, a Magyar Nemzet kiemelte, hogy listavezető, holott a fenti három minősítésnél külön-külön vannak középiskolák, amelyek több pontot kaptak. Sőt! Neuwirth Gábor oktatáskutató kiemelte, hogy nem rangsor, amit összeállított. Az ES pedig átvette. Magam sem akartam lehúzni a Boronkay eredményét, csak egyszerűen kíváncsi voltam a többi váci középiskola eredményére. Amikor elkezdtem olvasni a cikket, akkor vettem észre ezeket az anomáliákat.

Uff.

Itt egy másik rangsor is: http://www.kutdiak.hu/dokumentumok/iskolarangsor2010.pdf, ahol a Boronkay tényleg előkelő helyen szerepel.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vacirevesz.blog.hu/api/trackback/id/tr342527472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bencehun 2010.12.21. 23:54:47

Hol van a Madách? :S
süti beállítások módosítása