Önkormányzati választások Vácon - Kiértékelés

2010.10.04. 15:01 Váci Révész

BRÉKING Újraszámolják a váci polgármesteri szavazatokat

Mire az ember megír egy cikket :-(:

Kampánycsend című cikkemben egy tippet adtam, hogy hogyan fog alakulni a választás 2010-ben. 14 képviselőből 11-et eltaláltam, plusz a polgármester is Fördős Attila lett. Meg vagyok elégedve magammal :-) Bár nem azok kaptak kompenzációs listát, akikre gondoltam, és a Jobbik töredékszavazatai is értek egy mandátumot.

Hol csúszott el a számításom? A válasz: Pető Tibornál. Igen, Pető volt az, aki igazán alul teljesítette önmagát. Nem tudta hozni a saját választókörzetét, és a polgármesteri székért folyó harcban még Bóth is megelőzte. Ha nem lett volna ennyire megosztott a Fidesz-KDNP szövetség helyi szinten, akkor most talán teljesen homogén képviselő testület lenne Vácon. /mellékesen Bábiné sem nyert Sződligeten/ Ezeket a jelzéseket a helyi Fidesznek le kell vonnia, ha tisztességesen akarnak dolgozni a következő négy évben.

A testület összetételéről elmondhatjuk, hogy követi az országos trendet. 7 Fideszes, 2 KDNP-s, 4 MSZP-s és 1 Jobbikos jutott be. A Fidesz belharc, illetve Pető Tibor személyében egy súlytalan ember jelölése, nem volt stratégiailag jó húzás. A kérdés az, hogy Fördőssel a bejutott fideszesek tudnak-e együtt dolgozni, mert koalíciós kényszer van. Fördősnek most meg kell egyeznie a képviselőkkel, mert különben előrehozott választások lesznek, amit másodszorra nem biztos, hogy meg tud nyerni.

Bóth veszte a Ferjancsics féle Váci Lokálpatrióták, akik miatt elvesztette a "nevető harmadik" megtisztelő címet. Ha Schenk Lajos nem indult volna, most szerintem Bóth lenne a polgármester. De hát ilyen a politika, ehhez is kell egy kis szerencse.

Érdekességként összeállítottam, egy táblázatot az elsők és a polgármesteri szavazatok összefüggésében.

Látható, hogy a jobb oldali szavazók, a volt Összefogás koalícióval nem voltak megelégedve, de Petőt sem tudták felvállalni. Pető csak a 3.vk-ban és a saját körzetében a 6.vk-ban tudta hozni a legtöbb szavazatot, mint polgármester.

/A választóköröket egy későbbi cikkben értékelem majd ki./

Most az lesz a kérdés, hogy Fördős hogyan kezd neki a munkához. Polgármester úr, kérem, a Váciak érdekeben cselekedjen!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vacirevesz.blog.hu/api/trackback/id/tr672344118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása