Vác remete napja - váci remetékkel

2010.12.01. 11:19 Váci Révész

Múlthét pénteken, november 26-án, egy érdekes felvonulásba cseppentem bele. Nem tudtam róla, bár olvasok váci sajtót eleget, de valahogy elkerülte a figyelmemet a meghívó.

Utólag rákeresve persze rögtön beugrott, hogy tavaly is volt már ilyen. Szóval Vác remete (neve)napjának ünnepére gyűltek össze az emberek. Érdekes, mert a helyi sajtó sem tudja, hogy most névnap, vagy csak egy ún. emléknap volt ez.

Vác honlapján Vác Remete Ünnepe néven fut, dunakanyar.hu-n Vác Remete Névnapja, vaconlin.hu-n Remete-nap a cikkben Vácz Remetére  emlékeztek. Szóval elég nagy kavar van a fejekben.

A programon több civil szervezet is részt vett, a fő szervező a Váci Múzeum Egyesület mellett Váci Dunakanyar Regionális Turisztikai Egyesület, Vendégvárók Váci Egyesülete, továbbá közreműködtek a Madách Imre gimnázium tanulói és a Harmónia Kórus.

A megemlékezés olyan "vácira" sikeredett. Az egyesületek tagjain kívül szerintem mások nem voltak jelen. Érdekes volt, hogy a Káptalan utcában vonult végig a tömeg, ami így olyan "bocsi, hogy itt vagyunk" hangulatú volt. A dobszóló valahogy nem illet bele a képbe, mert a dobos, egy szüreti felvonulás szintjére emelte a hangulatot. Hiányoltam, hogy a kórus egy szép gregorián énekkel esetleg emelkedettebbé tehette volna az ünnepet. Ha már egy szent életű (boldoggá avatott) katolikus keresztény emberről szólt a megemlékezés. Sajnos az ősi magyar pogány rítusok összemosása a magyar "ős"kereszténységgel jellegzetes gondolkodásmódja a mai társadalomnak.

Osztom viszont Philipp Frigyes (városunk főépítésze) gondolatát, hogy a város tényleg nem használja ki Vác remetét, legendáját, jellegzetes alakját, és kívánom neki, hogy sikerüljön megerősíteni a remetével kapcsolatos lokálpatriótizmust.

1 komment

Címkék: napja vác remete

A bejegyzés trackback címe:

https://vacirevesz.blog.hu/api/trackback/id/tr832485552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Váci Révész · http://vacirevesz.blog.hu/ 2010.12.03. 12:51:12

Egy komment a facebookról:
"Azért a város ennél sokkal fontosabb emlékeket sem használ ki, nekem speciel ez a legenda kissé homályos, abban igaza van a cikkírónak, hogy "nagyon váci"...Ez a kvázi-ünnep, a "város nevenapja", egy jobb sorsra érdemes, tehetséges ember agyszüleménye, amit évek óta próbál ráerőltetni arra a közösségre, amelynek már é...vek óta nem tagja. A hivatalban szerzett információ, tapasztalat bizony kevés ahhoz, hogy tisztán lássuk az itt élők számára mi a fontos és ápolandó hagyomány. Ilyen volt például a halottak napi gyertyagyújtás a főtéri első világháborús emlékmű lépcsőjén, ahol sokan keresték meg legalább a nevét elhunyt hozzátartozójuknak és gyújtottak gyertyát az emlékére. A Főépítész Úr mikor akarja és hol lehetővé tenni e szép ás élő hagyomány ápolását?! "
süti beállítások módosítása