Önkormányzati választások Vácon - Kiértékelés 3

2010.10.06. 21:28 Váci Révész

Még egy utolsó táblázat, és ígérem vége a kiértékelésnek :-).

Egy ilyen "sok szereplős" versenyben érthető, hogy a a választók el kezdenek keresztbe szavazni. Értékelik helyi szinten az eltelt éveket, és minősítik a képviselőiket.

Mivel a Fidesz, Csereklyén kívül, új arcokat indított, ezért ott nagyobb a valószínűsége, hogy pártra szavaztak, vagy nem voltak megelégedve a korábbi képviselővel. A személyes szimpátia ilyenkor felrúghatja az elveket.

Lehet szemezgetni, hogy mennyire megoszlott volt a jobb oldal, és a bal hogyan oltotta ki egymást. Mennyire rossz választás volt Pető Tibor a Fidesznél, mert a képviselőséget Fideszes nyerte, de a polgármesterséget a körzetben Fördős. pl: 1,2,8 vk-ban. A 3vk-ban körzetben pedig Tomori mennyivel kevesebb szavazatot kapott mint Fördős.  A 4 vk-ban nyert volna Krauze, ha Ferjancsics nem ott indul. Az 5vk-ban a Lokálpatrióták polgármesternek Bóthot akarták és nem Schenket. A 6vk-ban Kiss Zsolttal a választók meg voltak elégedve, de Bóth-tal nem. A 7vk-ban sok KDNP-s Mokánszky mellett Bóthra szavazott. A 9vk-ban a kiegyenlített szavazás ellenére voltak bőven keresztbe szavazások. A 10vk-ban Fördőst a Jobbik hozta be első helyre.

3 komment

Címkék: választások önkormányzati kiértékelés vácon

A bejegyzés trackback címe:

https://vacirevesz.blog.hu/api/trackback/id/tr812351735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hukrus 2010.10.07. 15:57:56

Talán a legnagyobb érdekesség az, hogy a 10 KDNP-s jelölt együttesen lényegesn több szavazatot szerzett, mint a 10 MSZP-s, mégis az MSZP-nek lett nagyobb frakciója. Ha pedig ehhez azt is hozzávesszük, hogy Fördős nem listáról lett képviselő hanem polgármesterként az, akkor azt látjuk, hogy
az önkormányzati választási rendszer igencsak torzíthatja a közakaratot.

Váci Révész · http://vacirevesz.blog.hu/ 2010.10.08. 09:41:07

A lényegesen több szavazat, az barokkos túlzás:
Fidesz:3905; KDNP:3277; MSZP:3258; Jobbik:978

Ha a 14 helyet kompenzációs listán osztották volna el, akkor az eredmény:
Fidesz 5; KDNP 4; MSZP 4; Jobbik 1.
Inkább azt mondanám, hogy a Fidesz vette el a helyet a KDNP-től és nem az MSZP.

Amit ha megfigyel valós is, mert Mokászky kivételével az összes körzetben a Fidesz megverte a KDNP-s jelöltet.

üdvözlettel
VR

hukrus 2010.10.08. 10:25:48

Ok! Jogos a kritika, barokkos túlzás volt a "lényegesen több". Örülök annak is, hogy a Fidesz összszavazatot is kiszámolta (én nem tettem meg, mivel azt gondoltam, hogy az jelentősen nagyobb), így tényleg látszik, hogy viszonylag kiegyensúlyozott volt a három párt szavazatainak száma, szemben a mandátumeloszlással.

Az új választási rendszernek persze ez a logikája, és szerintem a helyi elitnek ki kellene valamit találnia ennek a jelentős aránytalanságnak a kezelésére.

Erről a közeljövőben írok a blogomban, de most a fontosabb a koalíció kérdése, ami néhány napon belül eldől, és meghatározhatja a következő négy évet, úgyhogy most arról írtam a blogomban.

Üdvözlettel:
hukrus
süti beállítások módosítása